Black and White al halve eeuw meer dan louter supportersclub
Soms ben je even de tel kwijt. Bijvoorbeeld als het gaat om het jubileum van de supportersvereniging van Quick’20. De aanzet tot de oprichting van Black and White werd gegeven in de tweede helft van 1964, maar het duurde even totdat de officiële oprichtingsakte passeerde bij de Kamer van Koophandel. Dat gebeurde op 31 augustus 1965. Vandaar dat het bestuur van Black and White dit jaar stil staat bij het 50-jarige jubileum.
Of kan daar beter nog twee jaartjes mee gewacht worden? Dan is het namelijk 80 jaar geleden dat J. Scholten, F. Spit en H. Lansink het initiatief namen tot het oprichten van een supportersvereniging voor de gehele Quick-gemeenschap. Die bestond in de jaren dertig van de vorige eeuw behalve uit voetbal nog uit gymnastiek, handbal, korfbal, tafeltennis, tennis, volleybal en wandelsport. De verschillende sportafdelingen werden in de jaren daarna verzelfstandigd en dat resulteerde in augustus 1964 in het initiatief voor de oprichting van Black and White. “Een supportersvereniging die alleen de belangen van de afdeling voetbal behartigt”, benadrukte secretaris J. Wildenborg van het ‘voorlopige bestuur’ in de schriftelijke aankondiging van een bijeenkomst in cafe Roord.
De start van Black and White vond plaats in een ongekende succesperiode voor Quick’20. De hoofdmacht met toppers als Theo Pahlplatz, Hans Tulp en Ben de Vries behaalde diverse titels en streed vervolgens enkele keren om het landelijke kampioenschap. Het net daarvoor in gebruik genomen sportpark Vondersweijde stroomde bij thuisduels vol met vijfduizend supporters en naar uitwedstrijden gingen vanuit Oldenzaal veelal honderden fans mee, om Quick’20 in alle windstreken van het land te steunen tegen clubs als JOS Amsterdam, Vlissingen of het Limburgse Chevremont.
Busreizen
Die busreizen werden georganiseerd door de nieuwe supportersvereniging, zoals Black and White vanaf het begin Quick’20 op velerlei manieren ondersteunde. Het benodigde geld werd in de eerste jaren gegenereerd uit loterijen en verder werden er bazars georganiseerd. In de zeventiger jaren volgde de introductie van de alom bekende autosterrit. Vele auto's knalden door Oldenzaal en over kleine Twentse wegen. Dat kon eigenlijk niet goed blijven gaan, blikt Hans Loohuis, vele jaren bestuurslid van Black and White terug. “In de beginjaren tachtig verbood de politie deze autosterritten. Verzekeringstechnisch werd het ook een probleem”, aldus Hans Loohuis. Overigens maakt zijn naamgenoot momenteel deel uit van het bestuur van Black and White.
Johan Visscher
De autosterrit werd in 1983 opgevolgd door de nu nog jaarlijks terugkerende gezinsfietspuzzeltocht. De helaas overleden vrijwilliger pur sang Johan Visscher stippelde vele jaren de route voor de fietspuzzeltocht uit. Voor veel liefhebbers staat deze tocht met stip in hun agenda genoteerd. Elk jaar stappen eind juni weer enkele honderden op de fiets voor een mooie tocht door de omgeving van Oldenzaal, met als inzet aanvankelijk de Zilveren Boeskool en sinds twee jaar de Johan Visscher Boeskool Bokaal.
Behalve de fietspuzzeltocht is de ‘Boeskoolloop’ uitgegroeid tot een traditie. In de negentiger jaren startte Black and White met eerst een halve marathon door de straten van Oldenzaal. De afstand werd later terug gebracht tot tien kilometer, terwijl de jongere deelnemers kunnen kiezen uit kortere afstanden. “Het begin van de marathon verliep in de eerste jaren niet altijd even gladjes. Vanwege onenigheid met LAAC en de KNAU. Toen zijn we lid geworden van de KNAU en met hun hulp is het tot een mooi evenement uitgegroeid”, constateert oud-bestuurslid Hans Loohuis. Al vele jaren vormt de Boeskoolloop met de wielerronde van OWC de sportieve afsluiting van Boeskool is Los.
Topstars
De gezinspuzzeltocht en de ‘Boeskoolloop’ maken duidelijk dat Black and White veel meer is dan louter een supportersvereniging voor Quick’20. De aandacht van Black and White blijft niet beperkt tot het gebeuren op sportpark Vondersweijde. Zo nam enkele jaren geleden toenmalige voorzitter Henk Winkelhuis, die tegenwoordig weer is aangeschoven aan de bestuurstafel, het initiatief tot het Oldenzaalse Topstars-toernooi, waaraan behalve de eerste heren- en damesselectie van Quick’20 ook overige, plaatselijke sportclubs deelnamen. Het was ieder jaar een fantastisch sportief treffen, waarin de deelnemers alle sporten beoefenden behalve hun eigen sport.
Conflict
De activiteiten van Black and White strekken zich uit naar de gehele Oldenzaalse gemeenschap. Die intentie leidde overigens een kwart eeuw geleden nog tot een pittige aanvaring met het toenmalige bestuur van Quick’20. Een rel die zelfs de voorpagina’s van de regionale kranten haalde. “Om het 25 jarig jubileum luister bij te zetten hadden we als Black and White PSV uitgenodigd om tegen een Oldenzaals elftal te spelen. Immers we genereerden geld uit heel Oldenzaal. Het bestuur van Quick stak er een stokje voor”, aldus Hans Loohuis.
Toenmalig voorzitter Johan Huijsmans lichtte in de Twentsche Courant van 4 maart 1989 het standpunt van het Quick-bestuur toe: “Black and White is de supportersvereniging van de KVV Quick’20 en niet van de vv Oldenzaal, Berghuizen of De Esch.” Uiteindelijk speelde Quick’20 toch tegen PSV, maar leidde het conflict er toe dat de helft van het Black and White-bestuur opstapte.
De supportersvereniging, die kan bogen op zo’n 600 trouwe leden, is en blijft vanzelfsprekend vooral actief voor Quick’20. Dat is zondagmiddag bij elk thuisduel van de hoofdmacht natuurlijk goed zichtbaar, zegt Ben Oude Nijhuis, sinds enkele jaren voorzitter van Black and White. “We bemannen de omroepcabine, verzorgen het programmaboekje, de loterij en de wedstrijdjes tussen de junioren op het hoofdveld als de eerste elftalspelers aan de thee gaan. We willen een supportersclub zijn voor de gehele voetbalvereniging. We ondersteunen dan ook op diverse manieren allerlei geledingen van Quick’20, voelen ons ook zeer betrokken bij de jeugdafdeling."
Fiets
Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar de eerste selectie. Dat leidde de afgelopen jaren tot bijzondere fietstochten met vele supporters naar belangrijke uitduels van de hoofdmacht van Quick’20, zoals naar HSC ’21 in Haaksbergen, WKE in Emmen en Longa in Lichtenvoorde. “Prachtig om te zien hoe supporters op de fiets in een lange sliert op weg gaan naar een uitwedstrijd van Quick. Op zulke dagen merk je dat Quick echt een hechte familie is. Dat zijn fantastische activiteiten. Als er een geschikte aanleiding is, zullen we dat blijven organiseren. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat we op 19 april weer met veel supporters op de fiets stappen voor de wedstrijd tegen Rohda in Raalte”, zegt Ben Oude Nijhuis, die toevoegt: “Maar we hebben ook al weer andere activiteiten op het programma staan. Zoals de voetbalquiz, die we vorig jaar organiseerden voor Kans voor een Kind van Willem Hoevers. Dit jaar houden we weer zo’n quiz, maar gaat de opbrengst naar een ander goed doel.”
Dinsdag 13 september:
ledenvergadering Black&White
-----------------------------------------------